PROJECTE DE RECERCA: ETNOBOTÀNICA DE L'ALT CAMP
 
L'any 2015, la comissió de Natura de l'Institut d'Estudis Vallencs posa en marxa un projecte encapçalat pel president de l'entitat, el biòleg Xavier Salat, per tal d'elaborar el catàleg d'Etnobotànica de l'Alt Camp.
 
Amb aquest projecte, que ha comptat amb la col·laboració de l'Institut Ramon Muntaner, es pretén realitzar un estudi sobre els usos tradicionals de les plantes a la nostra comarca i el fet cultural que l'acompanya: els usos farmacèutics i medicinals, però també els usos com a eines, creences, tradicions orals i religioses, etc.
 
Un altre vessant interessant, i per al que s'ha demanat la col•laboració i implicació en el projecte de l'Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus (ABSC), és el paper de l'orde del Cister en la difusió dels usos de les plantes a través del que es coneix com a hortus bonus.
 
La realització del projecte compta amb la col•laboració d'un bon nombre d'investigadors, tots de la comarca de l'Alt Camp. A banda de contemplar un imprescindible apartat de recerca bibliogràfica, la part més important -i interessant- és l'entrevista a les persones, homes i dones, que tinguin uns coneixements adquirits a partir de l'experiència i/o d'allò que tradicionalment s'explicava o es feia servir a casa seva en relació amb el món vegetal.
 
El projecte contempla tallers i sortides amb algunes d'aquestes persones sàvies per a -tot passejant i conversant- reconèixer i recollir in situ exemplars vegetals.
 
Podem saber moltes més coses al facebook específic del projecte: https://www.facebook.com/etnobotanicaaltcamp/
 
etnobot.jpg
 

NOTES:
 
Tradicionalment a Catalunya s'han dut a terme diferents estudis comarcals o locals centrats en l'etnobotànica farmacèutica. En aquest sentit cal esmentar els Seminaris d'etnobotànica publicats l'any 1993 per la Institució Catalana d'Història Natural, que establia les bases de l'estat de la qüestió en aquest tema. D'ençà el 1993 s'han anat publicat diferents estudis etnobotànics, com és el de la Vall del Tenes, Pirineu, Cerdanya o el Pallars entre d'altres, cosa que referma l'interès de l'etnobotànica arreu de Catalunya. En el cas de l'Alt Camp no es parteix de zero, atès que l'any 2011 el Centre d'Història Natural de la Conca de Barberà va publicar un estudi etnobotànic de les Muntanyes de Prades.