04/09/2014
En general, parlar d'arqueologia evoca sentiments de llunyania, ja sigui pel temps cronològic transcorregut o pels problemes de comprensió del moment cultural subjacent de les restes materials que ens han arribat.

Aquesta visió clàssica de l'arqueologia ja fa un temps que va iniciar un canvi de concepció important i, especialment, quan es va començar a aplicar la metodologia arqueològica en períodes de temps més actuals incorporant-se nous conceptes, com l'Arqueologia del Conflicte o la investigació dels paisatges culturals que ocasionen les guerres.

Enguany el Memorial Francesc Cabré d'arqueologia organitzat per la Comissió d'Arqueologia mixta (IEV-Museu de Valls) se centra en aquest àmbit amb el següent PROGRAMA:
 
  • Del 5 al 21 de...
02/09/2014
El divendres 5 de setembre en un horari poc habitual -6 de la tarda- i dins els actes del VIII Memorial Francesc Cabré d'Arqueologia, s'inaugura l'exposició Exhumant fosses, recuperant dignitats, promoguda per l'Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH) i la Sociedad de Ciencias Aranzadi i considerada la més complerta de les realitzades fins ara sobre la temàtica de les fosses comuns de la nostra història recent.

Aquesta exposició, que és itinerant, és un molt bon exemple de la que es coneix com a "arqueologia del conflicte", així com del paper que aquesta juga en processos tan actuals com poden ser la recuperació d'escenaris de conflictes o l'aplicació del mètode arqueològic en l'exhumació de fosses i el posterior tractament al laboratori. Està organitzada al voltant de quatre...

08/08/2014
El pròxim dijous 21 d'agost a les 8 del vespre, al Local Cultural d'Alió, tindrà lloc la presentació del llibre ALIÓ: ESGLÉSIA I POBLE. Perspectiva històrica de l'església parroquial de Sant Bartomeu (s. XII-XX), obra de l'historiador Ricard Ibarra Ollé, director de l'Arxiu Històric de Tarragona.
 
La presentació anirà a càrrec del també històriador Antoni Virgili, professor de l'Àrea d'Història Medieval de la UAB.
 
Aquest llibre, editat per l'Institut d'Estudis Vallencs amb el suport de l'Ajuntament d'Alió i la col·laboració de l'Ajuntament de Valls, la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, formarà part de la col·lecció de...
26/06/2014
Torna un clàssic de La Parra i un clàssic del juliol: la Setmana de Cinema. El programa d'enguany presenta diferents estrenes cinematogràfiques del 2013:
  • Dimarts 1 de juliol: Blue Jasmine (dir. Woody Allen).
  • Dimecres 2 de juliol: Vivir es fácil con los ojos cerrados (dir. David Trueba)
  • Dijous, 3 de juliol: La gran belleza (dir. Paolo Sorrentino). 
  • Divendres, 4 de juliol: La Plaga (Dir. Neus Ballús).

Us podeu descarregar el díptic fent clic aquí

19/06/2014
Dissabte 21 de juny a les 10 de la nit al Pati de Sant Roc, projecció de la producció de videodansa "Freiheit" de les vallenques Marta Arjona i Mei Casabona, un curtmetratge de 25 minuts que ha comptat atambé amb la intervenció de Lavínia Hriscu, Mònica Rosines, Bianca Sabina, Carla Pérez, Anna Marsal, Ariadna Recasens, Marina Pérez, Jèssica Gavaldà, Samuel Faye i Daniel Domínguez.

Argument: "El domini sobre un mateix és part essencial de la llibertat, i ve donat per l'autoreflexió, en virtut de la qual un es coneix a si mateix i jutja sobre les coses i sobre el seu propi judici. No obstant, aquesta capacitat d'elecció pot errar i fer un mal us de la ma- teixa. Aprendre a fer servir correctament la nostra llibertat és on radica la conquesta de la llibertat moral."
19/06/2014
Que les arts visuals avui són multidisciplinars és un fet.
Que el plàstic forma part de les nostres vides també.
I que els polímers han revolucionat el món de l'art també.
Amb "Plàstic Fantàstic" l'artista Ester Fabregat, fabricant d'artefactes, escenografies i móns sensorials, ens proposa guaitar dins dels comportaments escultòrics d'avui a partir de conceptes com lleugeresa, transparència, elasticitat, rigidesa, mobilitat o resistència.

 

19/06/2014

Avui dijous 19 de juliol, coincideint amb l'inici dels actes de la Festa Major de Valls i a partir de les 5 de la tarda, ben puntuals, a la Biblioteca Popular, presentem una nova fitxa del col•leccionable "Un patrimoni de col•lecció", dedicat a un dels nostres elements festius més tradicionals. En aquest cas, l'Àliga de la ciutat.

Cal agrair la col·laboració de la Unió Anelles de la Flama, que han facilitat en tot moment aquesta presentació. Els que no pogueu recollir in situ la fitxa, ho podreu fer a partir de demà a la Secretaria de l'IEV. 

17/06/2014
La presentació del número 18 de la revista bValls de Lletres, prevista inicialment per al 18 de juny, finalment s'ajorna fins el dijous 10 de juliol a les 8 del vespre.
09/06/2014

EL CAMÍ MÉS LLARG és una nova proposta de la coreògrafa i ballarina Elisenda Nadal que proposa per al dimecres 11 de juny a les 20h al pati de l'Institut d'Estudis Vallencs un espectacle de teatre físic de creació col·lectiva, a partir de la interacció entre vuit dones que es veuen obligades a compartir un mateix espai.

Les actrius i ballarines Cristina Lozano, Laura Perez, Violant Escoda, Laia Estrada, Marta Ruiz, Txell Fontova , Monica Bartolí i Arian Clols, amb Elisenda Nadal a la direcció, interpeten personatges procedents de móns imperfectes que, sota la metàfora del caminar i construir camins, lluiten, s'emocionen i es revelen a través dels seus cossos, encara vius i joves, amb la il.lusió de trobar el seu propi espai i aconseguir ...

13/05/2014

La Comissió de Salvaguarda del Patrimoni de l'Institut d'Estudis Vallencs va decidir en la reunió celebrada el proppassat 7 de maig de 2014 atorgar els premis corresponents a la convocatòria 2013 d'acord amb el següent veredicte: el 29è premi a la Salvaguarda del Patrimoni Arquitectònic 2013, en la modalitat d'iniciativa pública, a l'Ajuntament d'Alcover per la rehabilitació i restauració de l'antic Convent de santa Anna, i en la iniciativa privada als Srs. Joan, Rafel i Enric Castells Ferré per la restauració de la casa coneguda com a Ca Florensa i situada al número 22 del Portal Nou de Valls, convertida en el restaurant Portal 22. El 14è premi a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural 2013 s'ha atorgat a l'Ajuntament de Rodonyà per la interessant tasca que ha impulsat de recuperació de l'antic Ball Parlat de Sant Joan Degollat de...

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10